Андрієво-Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

Амброзія полинолиста – небезпека в період цвітіння

Дата: 25.08.2023 10:17
Кількість переглядів: 70

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

В Україні сезон цвітіння амброзії розпочинається в середині липня і триває аж до перших заморозків.

           Літня пора — час спекотної погоди, відпочинку та цвітіння рослин.  Але ось для тих, хто страждає на алергію, починається не найкращий період. Адже разом із теплом приходять й сезонні алергії, які спричиняє саме пилок квітів.  Особливо часто неприємні алергічні симптоми у людей викликає амброзія, що цвіте.

         Звідки взялася амброзія?  Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia) потрапила до нас з Північної Америки, яка і є її батьківщиною. Вважається, що до Європи амброзія потрапила у 1873 році. Скоріше за все вона подорожувала "зайцем" у вантажах насіння червоної конюшини та інших сільськогосподарських культур. 

         На теренах України ця чужинка прописалася ще з початку минулого століття. Амброзія полинолиста належить до карантинних бур'янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини. Ця рослина надмірно висушує і виснажує ґрунти.

         Амброзія полинолиста — однорічна рослина, зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста). Бур’ян  заввишки 20 - 180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в ґрунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. Стебло і листя опушені.  Середня рослина продукує 30-40 тисяч насінин, а деякі екземпляри можуть і 100 тисяч. Не всі з них проростають на наступний сезон - деякі відкладаються про запас, формуючи насіннєвий банк. Ці "вкладення" надійно зберігаються у ґрунті до 10 років, але відомі експериментальні підтвердження проростання насіння після 40 років у стані спокою.

          Від амброзії не сховатися.

Одна рослина може утворити від 4 мільйонів до 10 мільярдів зерен пилку. Вони легко поширюються повітрям на десятки кілометрів. Пилок фіксували на висоті 5000 м над рівнем моря і на відстані до 160 км від найближчого місця зростання амброзії. Тобто іноді можна відчути алергічні прояви від цієї рослини, навіть якщо вона не росте у вашому місті чи селі.           

          Коли пилок амброзії потрапляє на слизову носа та бронхів, ці сполуки провокують імунну реакцію, яка й призводить до сльозотечі, підвищення температури тіла, різкого запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів.

Симптоми алергії на амброзію:

  • закладеність носа, чхання, свербіж;
  • почервоніння очей;
  • у тяжких випадках можуть виникати напади бронхіальної астми;
  • зниження працездатності;
  • погіршення сну;
  • тривалі проблеми зі шкірою;
  • проблеми з системою травлення.

             

           Щоби вберегтися, вразливим людям слід обмежити контакт з пилком у час масового цвітіння. У цьому допоможуть медичні маски та респіратори, уникання місць зі значними заростями амброзії (пустирі, будівельні майданчики, узбіччя доріг і  залізниць), зачинені вікна автомобіля під час подорожей ландшафтами з можливим зростанням рослини. Потрібно відмовитись від прогулянок за містом, по можливості не виходити з дому у спеку та у вітряну погоду. На вулиці користуйтеся сонячними окулярами. При поверненні додому рекомендується прийняти душ, промити ніс та очі.  Вдома регулярно проводити вологе прибирання,  випрану білизну не слід сушити на вулиці.   А у періоди, коли концентрація пилку найвища, варто навіть зачинити вікна помешкання.

           Чи можна боротися з амброзією? Оскільки  амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння! Амброзію можна знищити механічно - просто вирвавши з коренем. Це особливо ефективно, якщо рослина росте довкола адміністративних будівель, дитсадків, шкіл, на присадибних ділянках та клумбах. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

        Боротися з амброзією надзвичайно складно, адже від самого початку пропустили її масове поширення. Один з варіантів - на короткий час засадити уражені землі озимими зерновими, адже в посівах ярих зернових північноамериканська гостя значно активніша.

           З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви.  У силу цього, амброзія заслуговує найпильнішої уваги, як з боку державних служб, на які покладений контроль за її розповсюдженням, органів виконавчої влади, комунальних підприємств, установ та організацій усіх форм власності, так і з боку населення – власників особистих домоволодінь (господарств) та жителів багатоповерхових будинків.

           Можна боротися з амброзією хімічними методами, але тільки на обмежених площах. Обробку гербіцидами можна проводити на відстані не менше 1,5 км від населених пунктів.

           Варто двічі за сезон скошувати зарості амброзії: у період до цвітіння та за місяць після цього. Не можна косити її у травні-червні та у посушливий період без поливу.

       Закликаю усіх мешканців громади, суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, прийняти участь у виявленні, локалізації та ліквідації амброзії. Тільки спільними зусиллями можливо не допустити подальше поширення  цього небезпечного карантинного бур'яну! 

 

Головний спеціаліст відділу карантину рослин

Управління фітосанітарної безпеки

ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області            

              

Державний фітосанітарний інспектор         Микола КУЧЕРЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь