Андрієво-Іванівська громада
Одеська область, Березівський район

Правила утримання бджіл у населених пунктах

Дата: 18.05.2023 16:37
Кількість переглядів: 302

Фото без опису

Законом України “Про бджільництво” передбачено, що земельні ділянки    надаються    пасічникам    для   зайняття   бджільництвом у порядку,  встановленому Земельним кодексом України та Законом України “Про оренду землі”.
Фізичні та  юридичні  особи  розміщують  пасіки  на земельних ділянках,  які належать їм на правах власності  або  користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил. Розміщення пасік  на  земельних  ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.
Розміщення пасік  на  землях  лісового   фонду   здійснюється  з урахуванням Вимог Лісового кодексу України.            Згідно Додатку № 5 до Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.96 p. N 173 розміри санітарно-захисних зон від сільськогосподарських підприємств до житлової забудови та прирівняних до неї об’єктів для бджільницьких об’єктів становлять 300 метрів.

      Розміщення й облаштування пасік визначено “Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєння бджіл”, яка затверджена наказом головного державного інспектора ветеринарної медицини 30.01.2001 року №9 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 12.02.2001 року за №131/5322, далі (Інструкція).

Згідно Інструкції Пасіку розміщують  на сухих, захищених від вітру місцях на відстані не ближче 500 м від шосейних доріг і залізниць,  пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1км від тваринницьких і птахівницьких будівель і 5 км від воскопереробних заводів, підприємств кондитерської і хімічної промисловості, аеродромів, військових полігонів та інших джерел мікрохвильового випромінювання.Територію стаціонарної пасіки огороджують, обсаджують плодовими деревами і кущами. Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з органами державного управління з питань ветеринарної медицини і місцевими органами влади.  При визначенні розміру площі під пасіку розраховують, що на одну  бджолину сім’ю потрібно 30-35м², залежно від способу розміщення бджіл.

При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь